Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Ronald in Tanzania
Ronald in Tanzania

Uitgebreide beschrijving van de reis


In het kader van "beter goed gejat dan slecht verzonnen" hier even een copy-paste van de dag-tot-dag planning van de reis:

Dag 1  Vertrek Amsterdam - aankomst Arusha
Vandaag vertrek je naar Arusha waar je nog vandaag zult landen (afhankelijk van de definitieve vluchttijd).


Dag 2  Arusha - Mto wa Mbu
Na het ontbijt vervolg je de weg richting Mto wa Mbu. Je passeert diverse Masai dorpjes, manyatta’s genaamd, en in de verte zie je vaak al de eerste giraffen! Je komt in de middag aan in 'De rivier van de muggen', Mto wa Mbu. Dit levendige dorpje staat bekend om de vele bananen die in allerlei soorten en maten hier groeien. In de avond kan je eens een lokaal biertje nemen in de bananenbar.
Je kunt in Mto wa Mbu een bezoek brengen aan de markt. Hier tref je leuke, ongewone souvenirs zoals speelgoed van ijzerdraad en binnenband, of kunstige, houten gebruiksvoorwerpen. Ook het beroemde Makonde houtsnijwerk is in Mto wa Mbu te verkrijgen. Voor een paar euro kun je hier een leuk woordenboekje Swahili op de kop tikken.

Dag 3  Mto wa Mbu
Deze ochtend heb je de gelegenheid om een uitgebreide rondleiding met een gids door dit dorp te maken. De gids kan je van alles vertellen over de bananenplantages en het leven in het dorp. Je kunt kennis maken met traditionele geneeswijzen. In dit dorp leven vele verschillende stammen in vrede naast elkaar. Tijdens een wandeling door het dorp zul je vriendelijk begroet worden door de bevolking. Het is hier ook mogelijk een bezoek aan de school te brengen. Breed lachende kinderen zullen 'mzungu' naar je roepen. De lunch wordt geregeld door een van de vrouwen uit het dorp.

In de middag heb je de tijd om de lokale markt te bezoeken en souvenirs te kopen. Vooral het houtsnijwerk is hier erg mooi. Voor wie nog wat actie wil ondernemen bestaat de mogelijkheid een fiets te huren en de omgeving per fiets te gaan bekijken.

Dag 4  Mto wa Mbu - Serengeti Nationaal Park
Vroeg op. Vandaag maak je een lange reis, via een prachtige route, over de rand van de Ngorongoro krater naar het Serengeti Nationaal Park. Tijdens deze reis wordt er 3 nachten gekampeerd. Kamperen in deze omgeving is de manier om nauw met de natuur verbonden te zijn. Op de truck is het benodigde kampeermateriaal zoals tenten, matrasjes en krukjes aanwezig. Wel dien je voor deze dagen je eigen slaapzak mee te nemen. 
Onderweg zie je al veel wild waaronder zebra's, antilopen, wildebeesten en met wat geluk ook leeuwen, cheeta's en olifanten. Je maakt deze twee dagen verschillende 'gamedrives' door het park en er wordt overnacht op een primitieve camping, ideaal voor het ultieme ‘Afrikagevoel’! Douches zijn er niet, wel een waterton waar je je kunt wassen. Toiletten zijn zogeheten "longdrops"; een gat in de grond met een muurtje er omheen.

Dag 5  Serengeti Nationaal Park
In de vroege ochtend en in de namiddag worden er met de truck diverse 'gamedrives' door het park gemaakt. Met een beetje geluk ben je getuige van de jaarlijkse trek van de wildebeesten. Enorme kuddes trekken aan je voorbij in wellicht het laatste grote migratiegebied ter wereld. In het prachtige savannelandschap zie je kuddes gnoes, zebra's, buffels, olifanten en andere dieren. Er loopt een rivier door het park waar je snuivende nijlpaarden tussen de papyrus ziet opduiken, een bijzonder leuk gezicht. Het water trekt niet alleen veel wild, maar ook verschillende vogelsoorten aan. Op het heetst van de dag, wanneer alle dieren zich verschuilen in de schaduw en het hoge gras, kun je op de camping in de schaduw heerlijk ontspannen en genieten van de stilte van de natuur.

Dag 6  Serengeti Nationaal Park - Ngorongoro-krater
Na het ontbijt rijd je al gamedrivend door de Serengeti. Bij Naabi Hill zal je officieel de Serengeti, verlaten en na de lunch reis je direct door een nieuw nationaal park: de Ngorongoro Conservation Area. De entree is inbegrepen in de reissom.
Via de eindeloze vlakten en na een stevige klim bereik je de rand van de Ngorongoro-krater. De eerste blik op deze krater is adembenemend. Je kampeert op het Simba Camp aan de kraterrand, waar je een indrukwekkend uitzicht hebt over dit bijzondere fenomeen. Vanwege de hoog gelegen camping koelt het 's avonds flink af. Heerlijk om je warme slaapzak weer in te duiken na de warme afgelopen dagen in de Serengeti.

Dag 7  Ngorongoro-krater - Karatu
Je bent vroeg uit de veren. Met een landrover en onder begeleiding van lokale gidsen daal je af in de krater waar je een grote verscheidenheid wild aantreft. De excursie met landrovers en de entree voor de Ngorongorokrater is uiteraard inbegrepen in de reissom.
Binnen deze krater, die een doorsnede heeft van 20 kilometer en wanden van 600 meter hoogte, is een uniek ecosysteem ontstaan. Op de bodem van de krater leven bijna alle dieren die Oost-Afrika rijk is. Hoewel de meeste dieren de krater kunnen verlaten is er een vaste samenstelling dieren ontstaan die elkaar in een natuurlijk evenwicht houden. Niet voor niets wordt deze krater wel eens 'de Tuin van Eden' of 'de Ark van Noach' genoemd.

Naast een grote variëteit aan wild bevindt zich op de bodem van de krater ook een sodameer, het Magadimeer geheten. Goed beschermd leeft hier ook nog een kleine groep neushoorns. Soms ontmoet je Masai die te midden van het wild hun vee laten grazen.

's Ochtends zijn de dieren actief en met de opkomende zon en de wegtrekkende lichte mist over het kratermeer kun je volop genieten van de natuur. Je zult veel dieren van zeer nabij zien: olifanten, neushoorns, leeuwen, cheeta's, buffels, nijlpaarden, zebra's, wildebeesten en flamingo's (in de krater leven geen giraffen).

In de loop van de middag brengen de landrovers je naar het plaatsje Karatu waar de truck op ons wacht. Hier kun je weer gebruikmaken van een douche en al het stof van de afgelopen dagen van je afspoelen. Je overnacht in twee persoonshuisjes op basis van logies.

Dag 8  Karatu - Moshi
Na het ontbijt reis je per overland truck naar Moshi. In het plaatsje Arusha zal de truck nog even stoppen en zich van de nodige vooraad voorzien. indien de tijd het toelaat (en het geen zondag is) kun je nog even rondkijken op de lokale souveniermarkt. Na de lunch rijd je in ca 2 uur naar het plaatsje Moshi. Het hotel waar je verblijft heeft een mooi dakterras van waar af je een prachtig uitzicht hebt op de Kilimanjero. (mits helder weer).
Je verblijft hier in twee persoons kamers op basis van logies.

Dag 9  Moshi - Dar es Salaam
In de vroege ochtend reis je verder naar Dar es Salaam. Stel je in op een lange reisdag. De totale afstand is ca 600km die langs de Pare en Usambare gebergten en vele sisalplantages gaat. Aan het eind van de rit kun je uitrusten in het eenvoudige hotel waar je verblijft.

Dag 10 - 11  Dar es Salaam - Zanzibar
In de vroege ochtend vaar je in ruim 2 uur naar het kruideneiland Zanzibar. Je verblijft twee nachten in de hoofdstad Stone Town en vervolgens drie nachten aan het strand.
Je overnacht in een sfeervol hotel met zwembad, even buiten Stone Town. vanaf hier kun je met de taxi op eigen gelegenheid Stone Town in op zoek naar de laatste souvenirs. Ook kun je je in de avonduren nog eens mee laten voeren op de ritmes van de muziek in een lokale discotheek. 

Dag 12 - 14  Stone Town - Nungwi
Met een busje word je vandaag naar één van de ’bountyachtige’ stranden van Zanzibar gebracht. Op de stranden van Zanzibar kun je liggend onder wuivende palmen in het witte zand, luisteren naar het kabbelen van de golven. Het strand ligt werkelijk bezaaid met de meest prachtige schelpen. In de namiddag zie je de lokale bevolking het strand op komen. Je ziet hoe de vrouwen tot hun middel in de zee staan met enorme netten en zo de vis naar binnen proberen te halen. De jongeren maken allerlei acrobatische capriolen op het drooggevallen stukje strand.
De komende dagen kun je uitgebreid genieten van het leven in en om het water. De zeetuinen van Zanzibar staan bekend om het prachtige koraal en het kleurrijke visleven. Snorkelen of duiken, het is beide een belevenis rond het prachtige rif. Al ronddobberend komen de fonkelende koraalvissen om je heen zwemmen. Grote kans dat dolfijnen rond de ’dhow’ uit het water omhoog komen. Chollos zal je inmiddels hebben ontdekt. Met het ruisende water op de achtergrond, een verkoelend drankje en een knapperend vuurtje, laat je de mooie indrukken van de reis op je inwerken. Je verblijft in eenvoudige kamers bij het strand. Voor vertier wandel je even verderop naar wat gezellige beachbars en restaurantjes.

Dag 15  Zanzibar - Dar es Salaam - Amsterdam
In de loop van de dag ga je terug naar de haven van Stone Town. Vanaf hier vaar je terug naar Dar es Salaam. In de avond ga je naar de luchthaven. Je vliegt van Dar es Salaam terug naar Amsterdam.

Dag 16  Aankomst Amsterdam
Aankomst Amsterdam.

01:00 - 26/7/2008 - post comment


Last Page Next Page
In deze blog het verslag van mijn reis naar Tanzania in 2008. En wie ben ik? Ik ben Ronald de Wit!

Home
Archieven

Recente toevoegingen
- Foto's
- Maandag 11 augustus: Schiphol
- Zondag 10 augustus: Kendwa (Nungwi) - Dar es Salaam
- Zaterdag 9 augustus: Kendwa (Nungwi)
- Vrijdag 8 augustus: Kendwa (Nungwi)

Reisschema
 1. Vertrek Amsterdam - aankomst Arusha
 2. Arusha - Mto wa Mbu
 3. Mto wa Mbu
 4. Mto wa Mbu - Serengeti Nationaal Park
 5. Serengeti Nationaal Park
 6. Serengeti Nationaal Park - Ngorongoro-krater
 7. Ngorongoro-krater - Karatu
 8. Karatu - Moshi
 9. Moshi - Dar es Salaam
 10. Dar es Salaam - Zanzibar
 11. Stone Town
 12. Stone Town - Nungwi
 13. Nungwi
 14. Nungwi
 15. Zanzibar - Dar es Salaam - Amsterdam
 16. Aankomst Amsterdam